Začala sa výstavba závodu na najväčšom ložisku zlievarenského piesku

11.11.2013 Senica

Bratislava 11. novembra (TASR) - Takmer 75 miliónov ton piesku najvyššej kvality vhodného na zlievarenské a sklárske účely obsahuje nálezisko v lokalite Borský Peter a Šajdíkove Humence. Akciová spoločnosť Najpi, ktorá projekt ťažby a úpravy nerastu pripravuje, s ním plánuje obchodovať nielen na Slovensku, ale ho aj vyvážať do okolitých štátov.

Technologické zariadenie na úpravu, zušľachťovanie a konečnú expedíciu tohto produktu sa stavia v týchto dňoch v priemyselnom parku Senica. Po splnení všetkých podmienok na spustenie trojzmennej prevádzky by mal projekt vytvoriť až 100 pracovných miest.

"Po náročnej prípravnej etape sme vo finále a začíname s výstavbou. Surovina, ktorá sa nachádza v našom ložisku, obsahuje výnimočne rovnú a oblú granulometriu zrnenia piesku, čo znamená, že ide o materiál najvyššej kvality. Už teraz je o náš produkt enormný záujem, a tak oproti pôvodným plánom počítame s trojzmennou prevádzkou a vytvorením až 100 pracovných miest. Predpokladám, že prvé dodávky zrealizujeme už koncom budúceho roka," informoval TASR generálny riaditeľ Najpi, a. s., Peter Ponca.

Vstup projektu do záverečnej etapy a očakávané vytvorenie 100 nových pracovných miest je dobrá správa aj pre Senicu a priľahlý región. Podľa primátora mesta Ľubomíra Parizeka ide aj v tomto prípade o výsledok spolupráce medzi samosprávou a investormi. "Senická priemyselná zóna Kaplinské pole je otvorená každému projektu, ktorý pomôže zvýšiť zamestnanosť v regióne. Má výbornú infraštruktúru a je napojená na prístupové cesty nielen do Bratislavy, ale aj do Česka a Rakúska, čím významne uľahčí logistiku aj tomuto projektu. Som presvedčený, že začiatok výstavby nového závodu a s tým spojené vytváranie nových pracovných miest je ďalším z množstva krokov, ktoré napomáhajú k rozvoju celého regiónu," uviedol primátor.

Vyťažený a upravený piesok má široké uplatnenie v rôznych odvetviach strojárskeho, chemického, sklárskeho a stavebného priemyslu. Využitie v sklárskom priemysle je hlavne pri spracovaní farebného obalového skla. Ide napríklad o vínové a pivové fľaše, ale aj tie, do ktorých sa plní obľúbené šumivé víno. V zlievarenskom priemysle sa používa napríklad aj pri výrobe rôznych komponentov v automobilovom priemysle, v zlievarniach šedej a temperovanej liatiny, farebných kovov a hliníka. V stavebnej chémii zase hlavne ako prídavný materiál do rôznych lepiacich hmôt a suchých omietkových zmesí.
 

Vyberte región